Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Σάββατο, Δεκεμβρίου 21
0 σχόλια

Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και κάστανα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 21, 2013


 Υλικά:

1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)
Νερό, αλάτι και ζάχαρη (για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας)
500 γρ. κιμάς
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
200 γρ. ρύζι
400 γρ. κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κρασί ή 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
70 γρ. κουκουνάρι σοταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι
4–5 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι (για το άλειμμα)
Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε μια μαρινάδα με τις εξής αναλογίες: 4 λίτρα νερό, 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη και 1 φλ. τσαγιού αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά και βάζετε μέσα την γαλοπούλα. Την βάζετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επομένη, πριν την γεμίσετε, την βγάζετε από το νερό την ξεπλένετε και την στεγνώνετε καλά.
Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα -ή μεγάλο τηγάνι- και το λιώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνετε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Γεμίζετε την γαλοπούλα (κοιλιά και στήθος) και την ράβετε. Την αλείφετε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και την βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνετε την γαλοπούλα για 2 1/2 περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί. Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα πριν την κόψετε.
Για τη σάλτσα, στραγγίζετε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνετε. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογη με την ποσότητα των υγρών). Ρίχνετε το υγρό που σουρώσατε και βράζετε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα. Αρωματίζετε με αρωματικά της αρεσκείας σας και, αν θέλετε, προσθέτετε ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια.

 radicio.com

ΠΗΓΗ :http://www.glikaxamogela.gr/



Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top