Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Τετάρτη, Αυγούστου 14
0 σχόλια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο κορμό εύκολο και ιδανικό για το καλοκαίρι

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013


Οι Άγγλοι το λένε «γλυκό ψυγείου», οι Κύπριοι «δούκισσα» και εμείς άλλοτε μωσαϊκό, άλλοτε κορμό κι άλλοτε σαλάμι. Όπως και να το αποκαλέσουμε όμως, τρέξτε να προλάβετε πριν το φάνε όλο…


Ο κορμός είναι πολύ εύκολο γλυκό ιδανικό για το καλοκαίρι, καθώς σου δίνει την ψευδαίσθηση του παγωτού. Για τους περισσότερους τα παιδικά καλοκαίρια ήταν τρία πράγματα: το καρπούζι, η «μάχη» με τα κύματα της θάλασσας και ο σοκολατένιος κορμός.

Και σε αυτό το ποσοστό των παιδιών που μεγάλωσαν με χέρια πασαλειμμένα σοκολάτα από τον κορμό, μάλλον ανήκει και ο Δούκας του Κέμπριτζ, ο οποίος στο γάμο του με την Kate Middleton, παρήγγειλε αντί γαμήλιας τούρτας, έναν γιγαντιαίο κορμό, με 1.700 μπισκότα και 20 κιλά σοκολάτα.
Πώς φτιάχνουμε όμως τον τέλειο κορμό; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προσαρμόσετε τον κορμό στα δικά σας γούστα και στις επιταγές του δικού σας ουρανίσκου, αρκεί να βάλετε ένα όριο στον εαυτό σας, προκειμένου να μη φάτε όλο το ταψί με μιας.

Σοκολάτα


Η σοκολάτα είναι προφανώς το κύριο και σημαντικότερο συστατικό του κορμού και οι επιλογές εδώ είναι πολλές. Μερικοί χρησιμοποιούν κουβερτούρα, ενώ άλλοι κακάο. Άλλοι πάλι, προτιμούν μια μίξη κουβερτούρας και σοκολάτας γάλακτος, ενώ εκείνοι που δεν εκτιμούν τόσο το «βάθος» της μαύρης σοκολάτας, χρησιμοποιούν μόνο σοκολάτας γάλακτος. Στην τελευταία περίπτωση, να έχετε κατά νου ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά λιπαρό και ίσως, παραπάνω γλυκό απ’ ότι χρειάζεται.
Αν παρ’ όλα αυτά, σας αρέσει το γλυκό να είναι… «γλυκό», δοκιμάστε και την επιλογή να περιχύσετε από πάνω τον κορμό σας με γλάσο σοκολάτας. Μπορεί να μην είναι ανθεκτικό στη ζέστη, αλλά, για να είμαστε και ειλικρινείς, μάλλον δεν θα προλάβει να λιώσει...

Γλυκαντικές ουσίες

Ο καλύτερος τρόπος για να γλυκάνετε τη μαύρη σοκολάτα είναι το σιρόπι ζάχαρης. Είναι αρκετά παχύρρευστο ώστε να δέσει όλα τα υλικά μεταξύ τους και έχει πιο ενδιαφέρουσα γεύση από τη σκέτη ζάχαρη. Αν είστε της σχολής που χρησιμοποιεί σοκολάτα γάλακτος, προσέξτε την αναλογία ζάχαρης-σοκολάτας και μην ξεχνάτε πως έχουμε να προσθέσουμε και τα μπισκότα που είναι επίσης γλυκά. Οπότε μην το παρακάνετε με τη ζάχαρη.

Βούτυρο και αυγά


Σε όλες τις συνταγές χρησιμοποιείται βούτυρο για τον κορμό. Στις περισσότερες από αυτές, το βούτυρο λιώνεται μαζί με τη σοκολάτα, ενώ σε άλλες το χτυπάτε πρώτα μαζί με έναν κρόκο αυγού για πιο κρεμώδη αίσθηση ή με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε αν θέλετε αυγά. Τα αυγά δεν είναι απαραίτητο συστατικό στον κορμό, αλλά δίνουν ένα πιο αφράτο και ίσως πιο βαρύ αποτέλεσμα.

Προσθήκες

Οι επιλογές για τον κορμό, εκτός από τα μπισκότα, είναι τόσες όσες έχετε στο ντουλάπι σας και όσες «κατεβάσει» η φαντασία σας. Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, λικέρ, νιφάδες ρυζιού και κερασάκια μαρασκίνο, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα ώστε κάθε μπουκιά να είναι διαφορετική από την προηγούμενη.
Προσοχή όμως στα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να είστε φειδωλοί με τα αποξηραμένα φρούτα γιατί είναι πολύ γλυκά, ενώ καλύτερα να αποφύγετε τα γλασέ γιατί θα αλλοιώσουν και τη συνολική γεύση. Οι πιο «προχωρημένοι» μπορούν να βουτήξουν τις σταφίδες σε λικέρ Cointreau ή σε χυμό πορτοκάλι και μετά να τις προσθέσουν στο μίγμα, κάνοντας έτσι το γλυκό πιο τραγανό και ζουμερό.


Οι ξηροί καρποί κάνουν επίσης, το γλυκό τραγανό και η συχνότερη επιλογή είναι τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή ακόμα και τα αλμυρά φιστίκια, των οποίων η αντίθεση αλμυρού-γλυκού, δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο γλυκό.

Σχήμα

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να τυλίγουν το τελικό μίγμα από μπισκότα και σοκολάτα, σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, δίνοντας το σχήμα του «κορμού», ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν μακρόστενο ταψάκι για κέικ. Μια καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τετράγωνο ταψί, αφού από εκεί κατευθείαν μπορείτε να κόψετε σε κυβάκια το γλυκό και να το σερβίρετε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Αυτό βέβαια δεν θα είναι «κορμός» αλλά «τετράγωνο». Αλλά πόση σημασία έχει;

Ο τέλειος κορμός

















200 γρ. μπισκότα digestive
150 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. απλό σιρόπι
1 κρόκος αυγού
200 γρ. του αγαπημένου σας αποξηραμένου φρούτου, κομμένο σε μέγεθος σταφίδας
150 γρ. χυμό πορτοκάλι ή ρούμι ή ουίσκι ή Cointreau
100 γρ. νιφάδες αμυγδάλου ή άλλοι ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί
• Βάλτε τα ψιλοκομμένα φρούτα σε ένα μικρό τηγάνι, μαζί με τον χυμό ή το αλκοόλ της επιλογής σας και ζεστάνετε αργά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ζουμερά. Αφού απορροφήσουν όλα τα υγρά, αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν και όσο κρυώνουν σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια, όχι όμως σε τρίμματα.
• Πασπαλίστε και απλώστε το ταψάκι, που θα χρησιμοποιήσετε, με λίγο μπέικιν πάουντερ για να ξεκολλήσει εύκολα ο κορμός μόλις κρυώσει.
• Σπάστε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και λιώστε τη σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, βγάλτε τη από τη φωτιά κι αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς.
• Εν τω μεταξύ, βάλτε το βούτυρο μαζί με το σιρόπι σε ένα μπολ και χτυπήστε τα με το μίξερ, μέχρι να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και τον κρόκο στο μίγμα.
• Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με το βούτυρο και ρίξτε σιγά-σιγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να καλυφθούν όλα με σοκολάτα.
• Τέλος, ρίξτε το μίγμα στο ταψάκι και πιέστε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα για να γίνει όσο πιο λεπτό γίνεται ή εναλλακτικά τυλίξτε το σε κύλινδρο με λαδόκολλα. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και όταν είναι έτοιμο κόψτε το και διατηρείστε το κατά προτίμηση, σε κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top