Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Πέμπτη, Αυγούστου 15
0 σχόλια

Τι σχέση έχει η πίστη με τη νοημοσύνη;

Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2013


Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, όσοι δεν πιστεύουν στο Θεό είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευφυείς σε σχέση με τους πιστούς.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Personality and Social Psychology Review», οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη νοημοσύνη σε σχέση με τους άπιστους και άθεους. Είναι η πρώτη επιστημονική έρευνα που μελέτησε σε βάθος χρόνου τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Οι ψυχολόγοι, Miron Zuckerman και Jordan Silberman του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, αξιολόγησαν προηγούμενες έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τις συνολικά 63 μελέτες, που έγιναν από 1928 ως το 2012, οι 53 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θρησκευόμενοι είναι γενικά λιγότερο ευφυείς, ενώ δέκα μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θρησκευτικότητα σχετίζεται με υψηλή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί, τόσο πιο  πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Επίσης όσο πιο έξυπνος είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πιστεύει στον Θεό.

Οι δύο ψυχολόγοι μελέτησαν επίσης μια σχετική έρευνα που άρχισε το 1921 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτής οι ειδικοί παρακολούθησαν τις πεποιθήσεις 1.500 χαρισματικών παιδιών που είχαν δείκτη νοημοσύνης πάνω από 135 στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ακόμα και στα γεράματα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν πιο ασθενή θρησκευτική πίστη σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Πάντως όσοι επικρίνουν τη σχετική μελέτη υποστηρίζουν ότι έλαβε υπόψη της μόνο την πιο παραδοσιακή μορφή νοημοσύνης, και όχι πολλές άλλες εκφάνσεις της, όπως είναι π.χ. η συναισθηματική νοημοσύνη.


pathfinder.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top