Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Σάββατο, Αυγούστου 17
0 σχόλια

Περιποίηση χεριών και νυχιών με εναλλακτικούς τρόπους

Σάββατο, Αυγούστου 17, 2013


Αρωματοθεραπεύτρια.

Πολλές φορές έχουμε δει στα περιοδικά ή στο διαδίκτυο φωτογραφίες όμορφων και καλοδιατηρημένων προσώπων της σόου μπιζ, προσώπων που με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής, των καλλυντικών ή των botox καταφέρνουν να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για την ηλικία τους. Όταν όμως ο φακός πάει λίγο παρακάτω, στα χέρια, γίνεται η αποκάλυψη. (Για αυτό το λόγο αποφεύγονται τα κοντινά πλάνα στα συγκεκριμένα χέρια).  Τα άνω άκρα,  αντανακλούν απόλυτα την πραγματική μας ηλικία, πόσο μάλλον εκείνα που δεν έχουν προσεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κηλίδες γήρατος, το ρυτιδιασμένο και χαλαρό δέρμα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των γερασμένων  χεριών. Ας σκεφτούμε με πόση σκόνη, βρωμιά, χημικά απορρυπαντικά, μικρόβια, έρχονται σε επαφή τα χέρια μας καθημερινά. Επίσης το κρύο και ο αέρας τα ταλαιπωρούν αρκετά.

Τα  πλαστικά γάντια που συνηθίζουμε να φοράμε- αν το κάνουμε και αυτό - για την προστασία τους, δεν είναι πάντοτε αθώα. Μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες. Είναι πολύ δύσκολη η προφύλαξη τους. Θυμάμαι κάποιο δερματολόγο ο οποίος συμβούλευε να φοράμε βαμβακερά γάντια κάτω από τα πλαστικά για να αποφεύγονται οι ερεθισμοί, οι δερματίτιδες και τα εκζέματα. Ποιος όμως μπορεί να τηρήσει τέτοια συμβουλή;

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν  στην προσπάθεια να έχουμε όμορφα χέρια. Μπορούμε να αναμίξουμε την κρέμα χεριών που χρησιμοποιούμε συνήθως με αυτά, ή να παρασκευάσουμε μία δική μας.

Τα αιθέρια έλαια που ενδείκνυνται για την περιποίηση των χεριών είναι:

τριαντάφυλλο, γεράνιο (bourbon), σανδαλόξυλο, λεβάντα, λεμόνι, δενδρολίβανο, καρότο, νερολί, λάϊμ {κίτρο}, βενζόη, χαμομήλι, μελισσόχορτο, λεβάντα.

Ξηρό δέρμα:

τριαντάφυλλο, γεράνιο,  σανδαλόξυλο, καρότο, βενζόη.

Ταλαιπωρημένο, παραμελημένο δέρμα: τριαντάφυλλο, νερολί, λεμόνι, γεράνιο, βενζόη.

Αντισηψία χεριών:

δενδρολίβανο, λεμόνι, λεβάντα, λάιμ.

Για εκζέματα και δερματίτιδες εξ επαφής:

Μελισσόχορτο,  χαμομήλι {μπλε / ρωμαϊκό}, λεβάντα.

Κατά την εφαρμογή της κρέμας, μία φορά το λιγότερο ημερησίως, καλό θα ήταν να γίνεται ήπια μάλαξη στα χέρια. Οι κινήσεις θα είναι σαν να προσπαθούμε να χωρέσουμε  στα χέρια μας ένα ζευγάρι γάντια που είναι μικρότερα κατά ένα νούμερο. Ένα – ένα δάκτυλο από την κορυφή του μέχρι κάτω στην παλάμη με καθοδική κίνηση.

Συνταγή για κρέμα χεριών:

15 γρ. βούτυρο κακάο, 30 ml λάδι καλέντουλας ή αμυγδαλέλαιο, 10 γρ. κερί μέλισσας, 5 σταγ. λάδι νυχτολούλουδου {evening primrose},  5 σταγ. αιθ. έλαιο καρότο, 5 σταγ. αιθ. έλαιο γεράνιο. Διαλύουμε σε μπαιν μαρί το βούτυρο κακάο και το μελισσοκέρι, προσθέτουμε τα λάδια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού γίνει το μείγμα χλιαρό, προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας ή αυτά τα οποία αναφέρουμε στη συνταγή.

Συνταγή για λάδι χεριών:

10 σταγ. καροτέλαιο, 10 ml λάδι αβοκάντο, 10 σταγ. λάδι jojoba, 10 σταγ. λάδι evening primrose, 2 κάψουλες βιτ. Ε, 5 σταγ. αιθ. ελαιο τριαντάφυλλο, 2 στ. αιθ. έλαιο λεμόνι, 2 σταγ. αιθ. έλαιο σανδαλόξυλο, 2 σταγ. αιθ. έλαιο γεράνιο. Ανακινούμε καλά και χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα κάθε φορά στα χέρια μας κάνοντας μασάζ.

Η κατάσταση των νυχιών μας είναι επίσης ενδεικτική της υγείας μας. Ένα υγιές νύχι προσθέτει πολλούς πόντους στην εμφάνιση του χεριού χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι μακρύ και βαμμένο. Απλά να είναι όμορφα κομμένο, καθαρό, με υγιείς παρωνυχίδες.

Τα νύχια μας αποτελούνται από κερατίνη, η ρίζα τους βρίθει από αιμοφόρα αγγεία και στη βάση τους υπάρχει μία λεπτή λωρίδα δέρματος η οποία το προστατεύει από μικρόβια, η παρωνυχίδα. Είναι λάθος η αφαίρεση της με ψαλίδι, θα πρέπει να κάνουμε λίγο μασάζ με λάδι στην περιοχή και μετά να τις σπρώχνουμε με το ειδικό ξυλάκι ή με μία χάρτινη λίμα. Ούτε λόγος βέβαια για τη συνήθεια πολλών από εμάς να τραβάμε με τα δόντια μας πετσάκια που μας φαίνονται ενοχλητικά, κίνηση που φανερώνει νευρικότητα, άγχος ή ανία. Η κίνηση αυτή, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, φλόγωση και μόλυνση με έντονο πόνο.

Η αρθρίτιδα, οι ρευματοειδείς ασθένειες, οι ελλείψεις σιδήρου και ασβεστίου κάνουν τα νύχια μας να λεπταίνουν και να εμφανίζουν σημάδια και δυσχρωμίες.

Οι μολύνσεις από μύκητες κάνουν τα νύχια να τρίβονται και αλλάζουν το χρώμα τους. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται ή στο υπερβολικό κάπνισμα ή σε αλόγιστη χρήση ασετόν και μανόν έντονου χρώματος. Ας βάζουμε πάντοτε βάση κάτω από το χρώμα και ας τα αφήνουμε λίγο καιρό άβαφτα. Η κιτρινίλα μπορεί να εξασθενίσει εάν τα περιποιούμαστε με λίγο χυμό λεμονιού ή με μία λεμονόκουπα.  Η δυσλειτουργία του  θυρεοειδούς αδένα επίσης, κάνει τα νύχια να γίνονται εύθραυστα και να αποκτούν κάθετες γραμμώσεις.

Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, βιτ. Α, Β6 και ψευδάργυρο τα ωφελούν:

στρείδια, λιπαρά ψάρια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, ταχίνι, κουκουνάρι, καρότα, δαμάσκηνα, σπανάκι, μπρόκολο, μπάμιες, μουρουνέλαιο.

Αιθέρια έλαια που βοηθούν να γίνουν τα νύχια μας δυνατά είναι:

λεμόνι, λεβάντα, καρότο, δενδρολίβανο, κυπαρίσσι, γκρέιπ-φρούτ.

Λάδια μέσα στα οποία θα διαλύσουμε τα αιθέρια έλαια:

jojoba, borago, evening primrose.  Κάνουμε μασάζ μία φορά την ημέρα στα νύχια και στις παρωνυχίδες.

Αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση μολύνσεων από μύκητες:

tea tree, ευκάλυπτος radiata, λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, ραβενσάρα, πατσουλί, μύρρο. Διαλύουμε 30 σταγ. αιθερίων ελαίων που επιλέγουμε από τα παραπάνω σε 30 ml φυτικό λάδι και κάνουμε μασάζ στη βάση του νυχιού 3 φορές την ημέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα νύχι μεγαλώνει 3 χιλιοστά το μήνα και χρειάζεται κάπου 4 μήνες για την πλήρη αντικατάσταση του.


Βασιλική Κοντογιάννη

astrolife.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top