Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Τρίτη, Δεκεμβρίου 24
0 σχόλια

Αναιμία λόγω ανεπάρκειας Φυλλικού Οξέος και Β12

Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2013



Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μέσω της αιμοσφαιρίνης. Η ελάττωση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης του αίματος ονομάζεται αναιμία. 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αναιμίας, και η κάθε μια έχει διαφορετική αίτια. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) και ορισμένων βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 (μεγαλοβλαστική αναιμία). 

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, απώλεια αίματος (έντονη περίοδος), χρήση φαρμάκων, κακή απορρόφηση σιδήρου που προκαλείται από ορισμένες εντερικές ασθένειες (gut), αιμορραγία από το έντερο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνιες φλεγμονώδεις ή κακοήθεις παθήσεις, ασθενείς με HIV/AIDS και πρωτοπαθείς νόσοι του μυελού των οστών.

Τα συνήθη συμπτώματα μεγαλοβλαστικής αναιμίας είναι:

 κόπωση, λήθαργος, αίσθημα αδυναμίας ή λιποθυμίας, δύσπνοιας, πονοκέφαλος, αίσθημα παλμών, μια τροποποιημένη αίσθηση της γεύσης, βουητό στα αυτιά (εμβοές), πόνο στη γλώσσα, δυσπεψία και διάρροια. 

Τα αίτια της μεγαλοβλαστικής αναιμίας είναι:

 • Διατροφικά (μικρή κατανάλωση κρέατος, φρούτων και λαχανικών, χορτοφαγία και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ)

• Δυσαπορρόφηση ( κοιλιοκάκη, νόσος Chrohn, γαστρεκτομή, εκτομή ειλεού) 

• Κύηση-γαλουχία (λόγω αυξημένων αναγκών)

 • Αιμολυτική και κακοήθης αναιμία 

• Νεοπλασματικές παθήσεις (καρκίνος, λέμφωμα) 

• Φλεγμονώδη νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση)

 • Φάρμακα (αντισυλληπτικά, αντί-επιληπτικά) 

Αν έχετε κάποιο από τα τυπικά συμπτώματα της αναιμίας, όπως κούραση, ατονία, δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Για τη διάγνωση θα σας παραπέμψει να κάνετε μια απλή γενική εξέταση αίματος και ανάλογα το αποτέλεσμα ίσως να χρειαστεί να γίνουν περεταίρω άλλες πιο συγκεκριμένες εξετάσεις

Η θεραπεία της αναιμίας είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που την προκάλεσε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ανάλογα τη περίπτωση, θεραπεία με συμπλήρωμα (από το στόμα) ή/και ένεση βιταμίνης Β12 ή συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Για τη πρόληψη και για τη θεραπεία (παράλληλα με την αγωγή) της μεγαλοβλαστικής αναιμίας απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή ενισχυμένη με βιταμίνη Β12 ή φυλλικό οξύ από πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο. 

Διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος Συστήνεται οι ενήλικες να καταναλώνουν 400 έως 600 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ανά ημέρα. Οι διαιτητικές πηγές περιλαμβάνουν: χυμό πορτοκαλιού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φιστίκια, φασόλια, όσπρια, αυγά, ψάρια, συκώτι, δημητριακά, φλοιός σιταριού, μαγιά μπύρας, ακτινίδια, αβοκάντο, χουρμάδες, σόγια, αμύγδαλα, κάστανα και εντόσθια.

Για να αποφευχθεί η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, καλό είναι να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως Διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12 Συστήνεται οι ενήλικες να καταναλώνουν 2,5 έως 3 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 ανά ημέρα. Η βιταμίνη Β12 υπάρχει φυσιολογικά μόνο στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και σε μικρότερες ποσότητες στα αβγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

medidiatrofi.gr


ΠΗΓΗ :http://www.glikaxamogela.gr/


Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top