Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10
0 σχόλια

10 προτάσεις για αρμονική συμβίωση με τον υπολογιστή

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10, 2013


Το PC (Ή το λάπτοπ) είναι σαν τον έρωτα: χρειάζεται φροντίδα, προσοχή και... αναζωογόνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Η αγορά ενός καλού PC (ή λάπτοπ) είναι το ήμισυ. Το άλλο μισό είναι η χρήση του και, πιο συγκεκριμένα, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα κάνουν τη συσκευή σας να μακροημερεύσει και να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά, όσος καιρός κι αν περάσει από την αγορά της. 

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, ακόμη και το τελευταίο ευρώ μετράει. Κάνοντας τις σωστές επιλογές και παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα αποφεύγοντας τόσο το σέρβις του μηχανήματός μας όσο και την αγορά νέου εξοπλισμού. Παρακάτω ακολουθούν δέκα από τις πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι απαντήσεις που δίνουμε θα σας βοηθήσουν να ζήσετε εσείς καλά και... το μηχάνημά σας καλύτερα!
Καταπολεμήστε τους ιούς

Ο υπολογιστής μου κόλλησε ιό που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το antivirus που έχω. Τι πρέπει να κάνω;

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι το antivirus που χρησιμοποιείτε είναι ενημερωμένο. Αν δεν κάνετε συχνές ενημερώσεις, δεν θα είστε θωρακισμένοι απέναντι στις τελευταίες απειλές. Θέστε τον υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (Safe Mode), πιέζοντας και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο F8 κατά την εκκίνηση. Εκτελέστε σάρωση ιών για να δείτε αν το πρόγραμμα εντοπίζει τις απειλές. Αν όχι, δοκιμάστε σάρωση με άλλο πρόγραμμα, όπως το Malwarebytes. Εάν ούτε αυτό λειτουργήσει, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένο λογισμικό αφαίρεσης ιών, όπως το AVG Rescue CD. Εάν τίποτε από όλα αυτά δεν πιάσει, θα πρέπει αναγκαστικά να προχωρήσετε σε επανεγκατάσταση των Windows. Επιπλέον, μην παραλείψετε να ενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας (firewall) του υπολογιστή, το οποίο μπλοκάρει κάθε δεδομένο που προσπαθεί να αποκτήσει αυθαίρετη πρόσβαση στο μηχάνημά σας.

Διώξτε τα ανεπιθύμητα προγράμματα
Μόλις αγόρασα έναν καινούργιο υπολογιστή και διαπίστωσα ότι είναι φορτωμένος με προγράμματα που δεν θα χρησιμοποιήσω. Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να τα αφαιρέσω;
Δυστυχώς, οι κατασκευαστές συνηθίζουν να γεμίζουν τους υπολογιστές με δωρεάν δοκιμαστικά προγράμματα (trial) που για τους περισσότερους είναι αχρείαστα. Αυτό το γεγονός επιβραδύνει σημαντικά το σύστημα του υπολογιστή σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη απεγκατάσταση των Windows. Ωστόσο, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα όπως το PC Decrapifier, το οποίο ψάχνει το σύστημά σας με σκοπό να εντοπίσει προγράμματα που πιάνουν χώρο (bloatware). Στη συνέχεια, επιλέγετε ποιο από αυτά δεν χρειάζεστε και το αφαιρείτε. Προσοχή να μη σβήσετε κατά λάθος κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεστε.

Αδειάστε την επιφάνεια εργασίας
Δεν υπάρχει χώρος για νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας. Υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσω χώρο;
Βεβαίως. Αρχικά, εξετάστε ένα προς ένα τα εικονίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια εργασίας σας και αποφασίστε ποια είναι αυτά που πραγματικά χρησιμοποιείτε. Διαγράψτε τα εικονίδια των προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιείτε και μεταφέρετε σε κάποιον φάκελο (π.χ. Τα έγγραφά μου) τα αρχεία που δεν ανοίγετε συχνά. Δημιουργήστε νέους φακέλους στην επιφάνεια εργασίας κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Δημιουργία > Φάκελος. Μετακινήστε όλα τα συναφή αρχεία σε αυτόν τον φάκελο και εξοικονομήστε πολύτιμο χώρο στην επιφάνεια εργασίας. Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, χρησιμοποιήστε προγράμματα οργάνωσης της επιφάνειας εργασίας, όπως το Nimi Places και το Rainmeter.

Φιλτράρετε το e-mail σας
Με πιάνει πονοκέφαλος από τον όγκο των e-mail που λαμβάνω καθημερινά. Μπορώ να κάνω κάτι;
Σχεδόν κάθε υπηρεσία e-mail (Gmail, Yahoo!, Outlook κ.λπ.) σας επιτρέπει να δημιουργήσετε κάποιας μορφής φιλτράρισμα μηνυμάτων, το οποίο σας βοηθά να διαχωρίζετε τα σημαντικά e-mail. Τα προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος βάζουν αυτόματα ετικέτες στα e-mail σας (π.χ. «Σημαντικό») με βάση τον αποστολέα ή το θέμα τους. Ξεκινήστε δρομολογώντας τα μηνύματα που λαμβάνετε από σημαντικές επαφές σε έναν φάκελο με την ένδειξη «Επείγον» (ή κάτι παρόμοιο). Δημιουργήστε έναν φάκελο με τίτλο «Για αργότερα», στον οποίο θα κατευθύνονται newsletter ή ομαδικά μηνύματα. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσους υποφακέλους χρειάζεστε. Θυμηθείτε ότι ο φάκελος με τα εισερχόμενά σας είναι ένα σύστημα διανομής αλληλογραφίας, όχι χώρος αποθήκευσης! Διαγράψτε τα e-mail που είστε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστείτε.

Θωρακίστε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι δεν θα δεχθώ επίθεση μέσω e-mail;
Η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι σήμερα ό,τι ήταν παλιά η παραδοσιακή και το περιεχόμενο του inbox εξίσου απόρρητο με αυτό του γραμματοκιβωτίου μας. Για να αποτρέψετε ανεπιθύμητες… διαρροές, μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, αλλάζετε τον κωδικό τακτικά (κάθε 1-2 μήνες). Κάνετε πάντα αποσύνδεση (log off) όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές τους οποίους ενδέχεται να ανοίξουν και άλλοι χρήστες. Μην ανοίγετε επισυναπτόμενα αρχεία από μηνύματα που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία που μπλοκάρει τα μηνύματα σπαμ.

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας
Ο υπολογιστής μου έχει γίνει αργός τελευταία. Μπορεί να φταίει η σκόνη που έχει μαζευτεί στο εσωτερικό του;
Είναι πολύ πιθανό. Η σκόνη είναι ο χειρότερος εχθρός του PC: παγιδεύει τη θερμότητα και συντομεύει τη διάρκεια ζωής του. Το ίδιο συμβαίνει με το πληκτρολόγιο, το οποίο συχνά μετατρέπεται σε εστία μικροβίων. Αρχικά, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και αποσυνδέστε τον από το ρεύμα. Χρησιμοποιήστε σπρέι πεπιεσμένου αέρα για να απομακρύνετε τη σκόνη από το πληκτρολόγιο. Στη συνέχεια, καθαρίστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι με ειδικά πανάκια καθαρισμού που θα βρείτε στο εμπόριο. Για την οθόνη, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Μην κάνετε χρήση καθαριστικών που περιέχουν αμμωνία. Μπορείτε, ακόμη, να ανοίξετε το εσωτερικό του υπολογιστή σας (το «κουτί», όπως συνηθίζουμε να λέμε) και να το καθαρίσετε με πολλή προσοχή. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πολλή σκόνη περιέχει!
Απελευθερώστε χώρο
στον σκληρό δίσκο
Ο σκληρός μου δίσκος έχει γεμίσει. Τι να κάνω για να εξοικονομήσω χώρο;
Τα Windows χρησιμοποιούν ελεύθερο χώρο στον σκληρό δίσκο για επιπλέον μνήμη. Ωστόσο, ένας δίσκος που είναι σχεδόν πλήρης θα επιβραδύνει σημαντικά τη λειτουργία του υπολογιστή σας. Αρχικά, απαλλαγείτε από τα προσωρινά αρχεία με το δωρεάν πρόγραμμα CCleaner. Επιπλέον, το πρόγραμμα Grab Revo Uninstaller καταργεί όλα τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε. Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, σκεφτείτε να μεταφέρετε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο τις φωτογραφίες, τα βίντεο ή τα τραγούδια που έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα όπως το WinDirStat για να δείτε τι είδους εφαρμογές και αρχεία καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο χώρο.

Κάντε οικονομία στην... εξοικονόμηση ενέργειας
Μου αρέσει η λειτουργία κατά την οποία ο υπολογιστής μου «κοιμάται» για να εξοικονομήσει ενέργεια. Ωστόσο, το κάνει πολύ γρήγορα και δαπανώ πάντα αρκετό χρόνο για να τον επαναφέρω σε λειτουργία. Τι μπορώ να κάνω;
Η λειτουργία αδράνειας παρέχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, τα δευτερόλεπτα που περνούν μέχρι να «ξυπνήσει» το μηχάνημα είναι για κάποιους εκνευριστικά, ιδίως όταν μπαίνει σε αδράνεια κάθε φορά που… πάτε στην κουζίνα για να φτιάξετε καφέ. Για να αυξήσετε τον χρόνο παραμονής του υπολογιστή σε λειτουργία, μεταβείτε στις ρυθμίσεις συστήματος και κάντε κλικ στο εικονίδιο Energy Saver. Στη συνέχεια, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις στον ιδανικό για εσάς χρόνο, με στόχο να επέλθει ένας «συμβιβασμός» μεταξύ εξοικονόμησης ενέργειας και άνεσης στη χρήση.

Επικοινωνείτε με σύνεση
Πώς θα επικοινωνώ με ασφάλεια με τους φίλους μου μέσω υπολογιστή;
Τα προγράμματα άμεσων μηνυμάτων (instant messaging) και οι υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεφωνίας όπως το Skype ή οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλείς τρόποι επικοινωνίας. Απαιτούν, όμως, προσοχή. Αποφεύγετε να προσθέτετε στις «επαφές» σας ή να κάνετε «φίλους» χρήστες που δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα. Μπλοκάρετε όσους σας ενοχλούν ή σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, ρυθμίζοντας τις παραμέτρους του εκάστοτε προγράμματος συνομιλίας. Στο facebook μην αποδέχεστε «αιτήματα φιλίας» από οποιονδήποτε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ιδιωτικότητα. Στο μενού Ρυθμίσεις Απορρήτου καθορίστε αν οι πληροφορίες σας θα είναι ορατές από όλους, από τους φίλους σας και τους φίλους τους ή μόνο από τους δικούς σας φίλους.

Κατεβάζετε αρχεία, αλλά με σύνεση
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι μεταξύ των αρχείων που κατεβάζω από τον υπολογιστή μου δεν συγκαταλέγονται μολυσμένα προγράμματα;
Απόλυτα σίγουρος δεν μπορεί να είναι κανείς. Γι' αυτό κατεβάζετε πάντα αρχεία από αξιόπιστες πηγές. Μία από τις πολλές διαδικτυακές απειλές ακούει στο όνομα δούρειος ίππος (trojan). Πρόκειται για προγράμματα που κάνουν τον χρήστη να πιστεύει ότι εκτελεί μια εφαρμογή, ενώ στην πραγματικότητα εγκαθιστά - εν αγνοία του - στον υπολογιστή του ιούς. Μην κατεβάζετε αρχεία που προέρχονται από άγνωστους, ύποπτους ή αναξιόπιστους ιστότοπους.

Συμβουλές για «καθαρό» PC
Χρησιμοποιήστε ένα ενημε-ρωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς
Σκανάρετε τακτικά τον υπολογιστή σας με το antivirus
Χρησιμοποιήστε ένα ενημερωμένο πρόγραμμα anti-spyware
Αναβαθμίστε το λειτουργικό σας σύστημα
Αυξήστε το επίπεδο ασφαλείας του browser που χρησιμοποιείτε
Χρησιμοποιήστε firewall με αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας
Κάντε τακτικά backup στα αρχεία σας
Κλειδώστε το router με κλειδί ασφαλείας WEP ή WPA

diginewsgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top