Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Τρίτη, Αυγούστου 6
0 σχόλια

Τα μυστικά για την επίτευξη των στόχων σας!!!

Τρίτη, Αυγούστου 06, 2013
Είναι γεγονός ότι το να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε για το μέλλον, μας κάνει καλό. Η επίτευξη ενός στόχου λειτουργεί σαν ανταμοιβή, γεγονός που μας χαροποιεί μιας και εκκρίνεται ντοπαμίνη, του
νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για το αίσθημα ευχαρίστησης. Έτσι λοιπόν, νιώθουμε χαρά για τα όσα πετύχαμε και κίνητρο για να θέσουμε νέους στόχους.  Οι στόχοι μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε σε αυτά που θέλουμε ή πρέπει να
κάνουμε και μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά. Στην προσπάθεια να εκπληρώσουμε στόχους γινόμαστε παραγωγικοί και αφοσιωμένοι σε αυτό που έχουμε αναλάβει.
Το Α και το Ω όταν κανείς θέτει στόχους είναι να τους προσδιορίσει προσεκτικά. Κάποιες φορές όμως αυτή η διαδικασία ίσως πάει στραβά. Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να μείνουμε σταθεροί στους στόχους μας και να τους πετύχουμε:

Κάντε τους στόχους σας πιο συγκεκριμένους και  ρεαλιστικούς

Ένας στόχος για να προσδιοριστεί σωστά καλό θα ήταν να έχει αρχή, μέση και τέλος. Να είναι συγκεκριμένος και όχι αφηρημένος και γενικός. Το να θέτει κανείς γενικούς στόχους σε μια πρόσφατη έρευνα συνδέθηκε με την κατάθλιψη (Dickson, 2013). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να θέτουν στόχους που δεν είναι συγκεκριμένοι, αλλά αφηρημένοι. Με αυτό τον τρόπο, το να τους πετύχουν γίνεται ακόμα πιο δύσκολο μιας και δεν ξέρουν σε τι ακριβώς στοχεύουν και έτσι δεν είναι σε θέση να οργανώσουν μια προσπάθεια για να το πετύχουν. Αυτό φυσικά συμβάλλει στο φαύλο κύκλο των καταθλιπτικών συναισθημάτων, στον οποίο κυριαρχούν οι αρνητικές σκέψεις για τις ικανότητες του εαυτού και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Έχει λοιπόν τεράστια σημασία να θέτουμε συγκεκριμένους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους, μιας και αυτοί είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν. Η επίτευξη των στόχων βοηθάει πολύ στην αυτοεκτίμηση και στο αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας, στο κατά πόσο δηλαδή το ίδιο το άτομο πιστεύει ότι είναι ικανό να τα καταφέρει. Ένα παράδειγμα συγκεκριμένου στόχου θα μπορούσε να είναι «θα κάνω γυμναστική τέσσερις φορές την εβδομάδα μέσα στην επόμενη εβδομάδα». Έχει μεγάλη σημασία οι στόχοι να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να μην είναι ούτε πολύ μικροί ούτε πολύ μεγάλοι. Στην πρώτη περίπτωση θα είναι πολύ εύκολο να κατακτηθούν και το κίνητρο μας θα παραμείνει χαμηλό και στη δεύτερη περίπτωση όσο και να προσπαθήσουμε θα είναι δύσκολο να τους κατακτήσουμε και έτσι θα απογοητευτούμε.

Κάντε ένα βήμα τη φορά

Το νόημα όταν θέτει κανείς ένα στόχο είναι ότι απαιτεί αφοσίωση για ένα χρονικό διάστημα που σίγουρα δεν είναι μικρό. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι ένα βήμα τη φορά, για να υπάρχει σταθερή πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου. Ο ρυθμός με τον οποίο κατευθυνόμαστε προς το στόχο πρέπει να είναι αργός και σίγουρος.

Αναθεωρήστε πού και πού

Μέσα στο πλαίσιο της ρεαλιστικότητας του στόχου σίγουρα πρέπει να περιλαμβάνεται η πιθανότητα αναθεώρησης. Στην πορεία προς το στόχο ίσως προκύψουν πράγματα που θα μας κάνουν να αλλάξουμε κάπως τις προσδοκίες μας, τον τρόπο που προσπαθούμε ή ακόμα και να ρυθμίσουμε τον στόχο ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ανάγκες μας.

Η προσπάθεια πολλές φορές μετράει περισσότερο από το αποτέλεσμα

Αν τελικά δεν καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο, μια χρήσιμη συμβουλή θα ήταν να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια που κάναμε και στο πόσο κοντά φτάσαμε στο στόχο. Αυτή η τακτική δεν θα μας εμποδίσει από το να  προσπαθήσουμε ξανά στο μέλλον αλλά θα μας ενθαρρύνει να δούμε τι ήταν αυτό που ίσως πήγε στραβά.
Οι στόχοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής αλλά και προσωπικής ζωής των ανθρώπων και είναι μια διαδικασία που μας βοηθάει να βελτιωθούμε, να μάθουμε περισσότερα και να κερδίσουμε περισσότερα. Οι στόχοι για κάθε άνθρωπο μπορούν να είναι πολλοί και διαφορετικοί, αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι με την κατάλληλη οργάνωση και τη σωστή προσπάθεια, συνεχώς θα είναι και πιο κοντά στο να τους πετύχουν.
Γράφει η Τζένη Κοντοσθένους, Ψυχολόγος Υγείας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top