Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22
0 σχόλια

Η τέχνη της συγνώμης

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2013

Κάνεις δεν έχει το αλάθητο και κανείς δεν είναι αψεγάδιαστος. Όλοι μας πίπτουμε σε σφάλματα, ιδίως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πληγώνουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε με το να αναβάλουμε καταστάσεις, να μην κρατάμε τις υποσχέσεις μας, να λέμε ψέματα ή να προβαίνουμε σε απρεπή σχόλια και κακόγουστα αστεία εις βάρος τους. Συνήθως αυτά δεν θεωρούνται από πολλούς ως σοβαροί λόγοι για να οδηγήσει μια σχέση σε άδοξο τέλος, όπως λόγου χάρη η απιστία ή η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών. Αλλά ακόμη και σε υγιείς, επιτυχημένες σχέσεις, ο πόνος και η δυστυχία μπορεί όλοι να νιώσουμε διότι ο καθένας έχει τα προσωπικά του μειονεκτήματα, που διαρκής στόχος μας είναι να τα διορθώνουμε- και παράλληλη  οι ερωτικοί μας σύντροφοί  υποφέρουν.
Όταν συμπεριφερόμαστε άσχημα, οφείλουμε να ζητάμε συγνώμη – έγκαιρα, με εγκάρδιο τρόπο και απόλυτα. Αλλά κανείς δεν φέρει εγγενώς τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει αυτό. Μπορεί  θεωρητικά να μας φαίνεται εύκολο το να ζητήσουμε συγχώρεση για τα λάθη μας, αλλά αν αυτό το κάνουμε αντανακλαστικά, χωρίς επίγνωση και δεν προτείνουμε τρόπους με τους οποίους θα αλλάξουμε, ο συντροφός μας ουσιαστικά δεν θα μας ακούσει και κατ’ επέκταση δεν θα μας συγχωρέσει. Στη τέχνη της συγχώρεσης λαμβάνει μέρος τόσο η θεωρία όσο και η πράξη.
Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές ή κάποια βήματα για το πώς  θα επιτύχουμε να ζητήσουμε συγνώμη από αυτόν που βλάψαμε, προσβάλλαμε ή πληγώσαμε και πως θα το κάνουμε πράξη:
·        
           - Να είναι έγκαιρη. Όσο πιο γρήγορα ζητήσετε συγνώμη, τόσο πιο εύκολα θα επιτευχθεί η επούλωση. Και μάλιστα, την ίδια μέρα, την επόμενη στιγμή. Θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συγνώμη μέσω ενός  κειμένου, ενός e- mail ή τηλεφώνου και στην συνέχεια ζητήστε από το άτομο να το δείτε από κοντά  την ίδια ή επόμενη μέρα. Αλλά αν δεν το συζητήσετε, ο σύντροφός σας το γυρίζει σπίτι από τη δουλεία και προσποιείται ότι είναι βαθιά απασχολημένος με κάτι ή με κάποιον άλλο.
·        - Πείτε το και δείξτε ότι το εννοείτε. Μια ειλικρινή συγνώμη απαιτεί τις σωστές λέξεις και τη σωστά γλώσσα του σώματος (χαλαρή στάση, βλεμματική επαφή, αφή, έκφραση που να υποδηλώνει μεταμέλεια). Μελέτες υποστηρίζουν ότι αν λέμε ότι λυπούμαστε αλλά η βλεμματική επαφή είναι στοιχειώδεις και οι κινήσεις του σώματος δεν ταιριάζουν, το «προσβεβλημένο» άτομο θα δυσπιστήσει και θα αμφιβάλλει για την μεταμέλεια μας.
·        - Να είστε σαφείς. Αν είστε ειλικρινείς και επιζητάτε στα αλήθεια συγχώρεση, ξεκαθαρίστε για ποίο λόγο το κάνετε αυτό και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ο σύντροφός σας να καταλάβει ότι έχετε επίγνωση. Μια απλή « συγνώμη» ποτέ δεν είναι αρκετή.
·         -Δεχτείτε την ευθύνη που έχετε. Δεν έχει σημασία για ποίο λόγο ενεργήσατε έτσι. Ποτέ μην μπείτε στη διαδικασία του « Συγνώμη που το έκανα, αλλα…» . Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι δικαιολογείσθε, παρά απολογίσθε και έτσι η συγνώμη σας, δεν έχει ουσία.
·        - Δοκιμάστε να εξηγήσετε. Ο «αδικημένος» μπορεί να μην είναι σε θέση να ακούσει λεπτομερώς την αιτία, ωστόσο μια λιτή  εξήγηση απαιτείται.
·       -  Δώστε ένα πλάνο, ένα σχέδιο δράσης για το μέλλον. Αφου πραγματικά λυπάστε , θα πρέπει να δώσετε στο σύντροφό σας να καταλάβει ότι  θα αλλάξετε και τι ή πως θα συμπεριφέρεστε εφεξής.


Να έχετε υπόψην σας ότι κανείς δεν σας εγγυάται ότι ζητώντας ειλικρινά συγνώμη, ο άλλος θα σας συγχωρέσει. Όμως οφείλετε από πριν να γνωρίζετε ότι ζητώντας συγνώμη, δεν επιθυμείτε να πάρετε κάτι πίσω, δεν αποτελεί μια σχέση ανταλλαγής, αλλά το κάνετε επειδή εσείς το επιλέξατε, εφόσον νιώθετε ότι έχετε σφάλλει πετυχαίνοντας να συγχωρέσετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Το σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο δίνετε σε κάποιον  κάτι που άκομψα στερήσατε: σεβασμό, εκτίμηση, ειλικρίνεια.

studentwebsociety.blogspot.gr


Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top