Το νέο site Glikaxamogela ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!!!!

Σάββατο, Οκτωβρίου 26
0 σχόλια

Οκτώ τρομακτικές ιστορίες δηλητηρίασης με... πατάτες

Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2013


Λονδίνο, 1979. Ήταν η δεύτερη ημέρα του σχολείου, όταν ξαφνικά 78 μαθητές και δάσκαλοι αρρώστησαν ταυτόχρονα και για ανεξήγητο λόγο.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν πυρετό, εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά. Αρκετοί από τους ασθενείς έπεσαν σε κώμα ή παρουσίασαν επιληπτικά επεισόδια.

Μέσα σε πέντε ημέρες όλοι οι ασθενείς ανένηψαν πλήρως, αν και πολλοί είχαν παραισθήσεις για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το «Quarterly Journal of Medicine».

Τι προκάλεσε όμως αυτή την ξαφνική και μυστηριώδη ασθένεια; Μετά από προσεκτική εξέταση των γεγονότων, προέκυψε ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν 14 ώρες αφού οι μαθητές είχαν φάει βραστές πατάτες, που είχαν υψηλή συγκέντρωση της τοξίνης σολανίνης.

Όπως αποδείχθηκε, οι πατάτες αυτές είχαν μείνει στο ράφι από την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η πατάτα είναι η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης από σολανίνη στον άνθρωπο. Πώς γνωρίζουμε, όμως, ότι περιέχει σολανίνη; Όταν η πατάτα έχει στην επιφάνειά της πράσινα στίγματα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για χλωροφύλλη, η οποία δεν είναι καθόλου τοξική, ωστόσο η παρουσία της δείχνει την ύπαρξη σολανίνης. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, δείχνουν την εκδήλωση ασθενειών που προκαλούνται από 30 έως 50 mg σολανίνης, ανά 100 γραμμ. πατάτας, ωστόσο τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την ανοχή του κάθε οργανισμού στη συγκεκριμένη τοξίνη.

Οι περιπτώσεις που ακολουθούν, και τις αναδημοσιεύει το περιοδικό του Ινστιτούτου Smithsonian, έχουν καταγραφεί σε διάφορα ιατρικά περιοδικά και περιλαμβάνουν παραδείγματα δηλητηρίασης από σολανίνη.

1899: Αφού κατανάλωσαν μαγειρεμένες πατάτες που περιείχαν 0,24 mg σολανίνης ανά γραμμάριο, 56 Γερμανοί στρατιώτες δηλητηριάζονται. Αν και όλοι ανένηψαν, πολλοί από τους ασθενείς παρουσίασαν μερική παράλυση.

1918: Στη Γλασκώβη της  Σκωτίας, 61 άτομα από 18 διαφορετικά σπίτια δηλητηριάστηκαν από μία κακή παρτίδα πατάτας, ενώ ένα μικρό αγόρι πέθανε. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι πατάτες περιείχαν 6 φορές μεγαλύτερο ποσοστό σολανίνης από το επιτρεπτό.

1922: Το φθινόπωρο ξέσπασε «επιδημία» στη Γερμανία, που προκλήθηκε από υψηλές συγκεντρώσεις σολανίνης σε πολλές παρτίδες με πατάτες.

1925: Επτά μέλη μίας οικογένειας δηλητηριάστηκαν από «πρασινισμένες» πατάτες. Δύο από αυτούς πέθαναν. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν εμετό, εξάντληση, ενώ οι ασθενείς έχασαν την επαφή με το περιβάλλον δύο ώρες πριν πεθάνουν.

1948: Στις 13 Αυγούστου, ένα 9χρονο κοριτσάκι δηλητηριάζεται από σολανίνη, αφού είχε φάει μούρα (στα οποία επίσης έχει παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση σολανίνης κατά περιπτώσεις), που μεγάλωναν στις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο σπίτι του. Δύο ημέρες αργότερα πέθανε. Η νεκροτομή έδειξε αιμορραγία στο βλεννογόνο του στομάχου και το μεσαίο τμήμα του λεπτού εντέρου. Το στομάχι του κοριτσιού περιείχε σχεδόν ένα ποτήρι σκούρο καφέ υγρό.

1952: Στην Νότια Κορέα, εξαιτίας του πολέμου, προκειμένου να μην πεθάνουν από ασιτία ολόκληρες κοινότητες αναγκάστηκαν να καταναλώσουν σάπιες πατάτες. Συνολικά 382 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν, ενώ 52 νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και 22 πέθαναν.

1983: Συνολικά 61 από τα 109 παιδιά και προσωπικό σε ένα σχολείο στην Αλμπέρτα του Καναδά, αρρώστησαν αφού κατανάλωσαν ψητές πατάτες.

Στις μέρες μας τα περιστατικά δηλητηρίασης από σολανίνη είναι πολύ σπάνια. Προκειμένου να εξαλείψετε τυχόν πιθανότητες δηλητηρίασης από σολανίνη, αποθηκεύετε τις πατάτες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και αφαιρείτε πάντα τη φλούδα.



Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top